19 de maig 2011

El cor de les paraules - Núria Albó

Diumenge 15 de maig, 19h

El cor de les paraules

Recital d’homenatge a Núria Albó

Reciten Antoni Pardo, Neus Vilaró, Glòria Font i Anna Crusats. Acompanyament musical de Pere Mateu, Oriol Garcia i Eduard Acedo. Amb la col·laboració de Viqui Amador.

Can Raspall

Acte programat dins l’Any Núria Albó

Fotografies de Dani Soler


Núria Albó (La Garriga, 1930) és poeta i novel·lista. Va guanyar el seu primer premi al certamen de Cantonigròs el 1958, amb la narració "Perquè veuran Déu". Després va escriure poesia: “La mà pel front” (1961), “Díptic” (1972) i “L'encenedor verd” (1980). Va ser cap a la dècada dels vuitanta que comença la seva època decisiva com a narradora. Novel·les com “Fes-te repicar” (1979), “Agapi mou” (1980), “Desencís” (1980) o “Quan xiula el tren” (1997), van ser saludades per crítics i lectors per la seva sensibilitat i per la precisió del seu llenguatge. Noms com Ma. Àngels Anglada o Josep Faulí destacaren de seguida l'aparició de la nova novel·lista.



També ha excel·lit en l’àmbit de la literatura infantil i juvenil, amb més de deu títols publicats, entre els quals destaquen “El fantasma Santiago” (1979), “Tanit” (1984) o “M’ho ha dit el vent” (2001).

Es va dedicar a l’ensenyament durant molts anys, fins que va guanyar les eleccions municipals de La Garriga. La seva etapa com alcaldessa va durar vuit anys. Després va ser diputada provincial i va escriure alguns assaigs, com ara “Les dones i la política” (1989), a més de conrear una altra de les seves passions, la música, un art que, segons explica sempre, li ha donat grans satisfaccions. Destaquen en aquest camp les seves Cantates, musicades per Antoni Ros-Marbà o Manuel Oltra, entre altres.

L’any 2010 la biblioteca municipal va ser batejada amb el seu nom. La seva obra poètica ha inspirat l’exposició col·lectiva “Bosc de mots”, de la qual se n’han celebrat dues edicions, ambdues presentades dins el Festival Primavera Poètica.