20 d’abr. 2009

Inauguració


La Fundació Fornells-Pla i Conxa Sisquella de la Garriga té el goig de presentar, en el marc del Festival Primavera Poètica 2009, una exposició fruit de la selecció d’obres del pintor i poeta Albert Ràfols Casamada, produïda per la Fundació Palau de Caldes d’Estrac.

Les obres de l’exposició “EL TRAÇ I LA PARAULA” es mostren al costat de textos poètics de l’autor per evocar la profunda relació entre pintura i escriptura en les seves creacions. "No són activitats que provenen de dos compartiments diferents dintre meu, sinó d’un mateix i únic espai: el fons del jo, un lloc on el desig d’expressió s’activa fins a esdevenir forma, alguna cosa amb entitat pròpia capaç de ser transmesa " [del llibre D’un mateix traç, 1994]


La regidora de Cultura, Meritxell Rochina, el president de la Fundació Fornells Pla, Jaume Guardis, i el director del Festival, Albert Benzekry. (Fotografies de Dani Soler.)


Juntament amb les pintures i textos poètics també s’exposen les litografies que Ràfols Casamada va fer pel llibre Tao-Te-King editat al 1965, en col.laboració amb Josep Palau i Fabre, amb textos de Lao Tze.


Albert Ràfols Casamada (Barcelona, 1923) va iniciar els estudis d’arquitectura però els abandonà per dedicar-se de ple a les arts plàstiques. Una primera exposició el 1946 i la seva adscipció al grup “Els Vuit”, marquen aquests anys. L’any 1950 s’instal·la a París fins el 1954 amb la seva esposa, la també pintora Maria Girona. La seva obra pictòrica, després d’uns inicis d’influència postimpressionista va derivar aviat cap a l’abstracció, amb una clara tendència a poetitzar els objectes de la vida quotidiana.


Els pintors Albert Ràfols Casamada i la seva esposa Maria Girona, pertanyen a la mateixa generació que Francesc Fornells-Pla i Conxa Sisquella, també pintors i parella. Tot i no formar part del mateix grup d’artistes els trobem coincidint en les exposicions dels Salons d’Octubre o al Cercle Maillol de l’Institut Francès a la Barcelona dels anys de postguerra. Ambdues parelles de creadors són un exemple del canvi d’actitud que va viure la pintura catalana a partir dels anys setanta.

Aquesta selecció d'obres comprèn peces des de la meitat dels anys seixanta fins a la dècada dels noranta. En totes elles, l’encant es troba en el propi procés de creació, línia, color i collage convoquen poesia i pintura en un espai únic.


La passió d’Albert Ràfols Casamada pels llibres l’ha dut, així mateix, a una intensa activitat com a il·lustrador de textos clàssics i a realitzar nombroses col·laboracions en edicions. La Fundació Palau presenta, en motiu d’aquesta exposició, un llibre fruit de la col·laboració entre Albert Ràfols Casamada i Josep Palau i Fabre. Es tracta de l’edició del llibre Tao-Te-King de Lao Tze, de l’any 1965, del qual Josep Palau i Fabre va realitzar la selecció i les versions catalanes dels textos, acompanyades cadascuna d’elles per una litografia d’Albert Ràfols Casamada en què s’utilitza com a motiu de la composició l’ideograma inicial de cada poema.


L'exposició es podrà visitar fins el proper 17 de maig a la Sala Municipal d'Exposicions de la plaça de can Dachs.