1 de juny 2010

Uns pocs mots! Ei, si pot ser!

Diumenge 30 de maig, 18,30h
Auditori de l’Escola de Música

(Fotografies de Dani Soler).

Amb aquests versos de la tirallonga de monosíl·labs de Pere Quart va començar el recital dels alumnes de l’IES Manuel Blancafort i IES Vil·la Romana, de la Garriga, i de l’Escola Pia de Sabadell. Produït pel Festival Primavera Poètica, amb la direcció professional del director Joan Monells i la coordinació de Sílvia Garcia, Eulàlia Purtí i Oriol Ramon, l’espectacle haurà estat una de les agradables sorpreses de l’edició d’enguany. Amb una posada en escena sòbria –una trentena de rapsodes i músics no permetien gaire mobilitat d’espai en un auditori que es va quedar petit–, l’espectacle va ser un diàleg constant no només de veus i poemes entrellaçats per la música i la cançó –van ser esplèndides les interpretacions de Cançó a Mahalta i Homenatge a Teresa d’Iris Vila i Mar Juyent–, sinó també per una senzilla però efectiva dramatúrgia que propiciava un diàleg de moviments i de mirades de complicitat entre els rapsodes.


Poemes de la literatura catalana de tots els temps, des de Guillem de Berguedà fins a Enric Casasses passant per Ausiàs March, Bartra, Parcerisas, Espriu, Brossa, Martí i Pol, Estellés –gran fragment Coral romput–, Comadira, Foix, Torner, Marçal, Maragall, Màrius Torres, Salvat-Papasseit i Ovidi Montllor.
Va ser un plaer escoltar aquest poemes que els alumnes han treballat a l’aula i una satisfacció veure’n el resultat després de tres mesos d’assaig intens. No hi ha fórmules màgiques per acostar la poesia al jovent, però si que hi ha jovent que de la poesia n’extreu una fórmula màgica per fer-la arribar al públic d’una manera fresca, intensa, efectiva i emotiva. Que per molts anys.