22 de maig 2008

Primavera Poètica - Agenda 23 i 24 de maig

Divendres 23 de maig

Montserrat Roig: paraules d'Avui

Lectura dramatitzada amb Mariona Casanovas (veu) i Emili Cuenca (guitarra). Direcció de Maria Manau.

Lloc: Sala d'actes de la Biblioteca (entrada pel c/ St. Francesc)

ATENCIÓ, NO ÉS A L'AUDITORI!

Hora: 22h

A cavall entre els finals dels vuitanta i principis dels noranta, la Montserrat Roig oferia, des de la contraportada del diari Avui, una mirada fresca i molt personal al voltant de la quotidianitat del moment. Moltes persones, d' edats ben diverses, seguien amb avidesa aquelles reflexions còmplices que mai no deixaven ningú indiferent. Sovint, a la feina, a l' institut i a la universitat, a les tertúlies radiofòniques o a la conversa de carrer, l' article del dia de la Montserrat Roig era comentat o servia d'exemple per il·lustrar tant l'actualitat més punyent com el gest més subtil. Quants lectors d'aleshores no començaven el dia amb aquella contraportada...

Els mots de la Montserrat Roig, tot i el temps que ha transcorregut, segueixen sent ben actuals, igualment interpel·ladors i gustosos d' assaborir amb la mateixa frescor d' aquells dies. El món de la justícia social, de les relacions humanes, de la política més propera i compromesa, impregnen aquelles paraules que,Avui, son ofertes amb tot el caliu i la força que aporta l' espai escènic, servides amb la veu i la interpretació de la Mariona Casanovas i els acords de la guitarra de l' Emili Cuenca.

Amb aquest espectacle tenim l'ocasió de gaudir i fer nostre el pensament i les inquietuds d'una gran figura de les lletres del nostre país, com és la Montserrat Roig, alhora que ofereix una oportunitat excepcional per a donar-la a conèixer a les noves generacions de joves que de ben segur s'han de sentir molt propers a ella.

Dissabte 24 de maig

Ja és hora que se sàpiga

Recital de poemes de Pere Quart

Amb Salva Artesero (veu), Ruth Vilar (veu) i Jordi Roca (violí)

Lloc: Auditori de l'Escola de Música

Hora: 22h

Joan Oliver (1899-1986). Escriptor considerat una de les figures més representatives de la cultura catalana durant el període de la postguerra. Fou dramaturg, narrador i traductor, però va destacar especialment en la seva faceta de poeta, signant els seus versos amb el sobrenom de Pere Quart. La sàtira i la crítica van ser les constants de la seva obra. Va rebre el Premi d'Honor de les lletres catalanes l'any 1970.

"Ja és hora que se sàpiga" aplega poemes dels seus llibres Bestiari, Circumstàncies, Vacances pagades, Les decapitacions i Terra de naufragis. Tant la selecció com la interpretació destaquen l'humor que conté la seva obra, la ironia dels seus versos i la riquesa de les seves reflexions i imatges. La seva poesia tendeix al vers lliure i fa ús d'un to col·loquial sense excessos lírics innecessaris; la música en directe que acompanya la sessió contribueix a crear l'atmosfera perfecta per escoltar els versos honestos de Pere Quart. "Ja és hora que se sàpiga" és una gran ocasió per apropar al públic atent l'univers poètic de Pere Quart des de la senzillesa i la paraula, punts forts del poeta.

Salva Artesero va néixer l'any 1975 a St. Feliu de Codines. Es va llicenciar en Art Dramàtic a l'Institut del Teatre al 2003. Ha explicat contes per a nens i nenes a les biblioteques de Barcelona i en diferents poblacions de la província de Barcelona. Ha actuat a l'obra Bèl•lum de Marc Rosich (2007), a Push-up 1-3 de Roland Schimmelpfennig (Sala Beckett, 2006) i a Atemptats contra la seva vida de Martin Crimp (Sala Beckett, 2005). Ha dirigit i ha actuat a la lectura dramatitzada de 10m2 (pedra, paper i tisores) de Ruth Vilar (Obrador, 2007). També ha participat a: Un ram de mar de Joaquim Ruyra (TNC, 2004), Vides de tants d'Albert Mestres (Sala Beckett, 2003), Silenci de negra de Josep Lluís i Rodolf Sirera (SGAE, 2004), PersonaGes d'Àlex D. Capo (Obrador, 2004), Ángeles en el lodo de Pere Pladevall (El Llantiol, 2002). Ha actuat a l'espectacle infantil On és el Rovelló?, una coproducció de TVC, Enciclopèdia Catalana i D'Ocon Films, en gira l'estiu del 2002. Ha impartit classes de teatre en escoles de primària i de secundària de Barcelona.

Ruth Vilar va néixer l'any 1978 a Saragossa. Es va llicenciar en Art Dramàtic a l'Institut del Teatre el 2003. Es va formar com a narradora oral amb Rubén Martínez (2004) i ha explicat contes per a nens i nenes a les biblioteques de Barcelona i en diferents poblacions de les rodalies. Ha participat com a narradora al I Saló del Llibre de Barcelona i al Saló de la Infància. Ha actuat a l'obra Bèl·lum de Marc Rosich (2007), a Push-up 1-3 de Roland Schimmelpfennig (Sala Beckett, 2006) i a Atemptats contra la seva vida de Martin Crimp (Sala Beckett, 2005). Ha escrit 10m2 (pedra, paper i tisores), i ha actuat a la lectura dramatitzada de la mateixa obra (Obrador, 2007). Té experiència en teatre infantil: ha actuat a La mongeta màgica de Bulevard Espectacles (2004), al musical A la recerca del Drac Màgic (2003), i a La ballarina i el soldadet de plom de la Cia. Teatredetext (2003). Ha posat veu al ninot Wilfoh que explica contes, d'IMC (2003) i a l'audiovisual per nens Sasif i la bruixa Jaravulà de Fanàtik Visual. Ha impartit classes de teatre a través de Lazzigags en escoles de primària de Barcelona (2005).

Tots dos integren COS DE LLETRA, empresa que desenvolupa i duu a terme teatre i activitats lúdiques al voltant dels llibres i la paraula: sessions de contes i poemes per a nens i adults, així com tallers d'animació a la lectura, d'escriptura creativa i de teatre.

Jordi Roca neix a Sant Feliu de Codines l'any 1985. Inicia els estudis de música a l'escola de música "Joan Valls" de Caldes de Montbui amb el mestre Ferran Saló. Continua al conservatori de Sabadell amb el mestre Joan Morera i a Girona amb la violinista Victòria Fernández, on va obtenir els primers premis corresponents al tercer cicle de Grau mitjà en la categoria de música de cambra i individual en el concurs d'interpretació i composició musical organitzats pel conservatori de Girona. Actualment estudia al conservatori superior de música del Liceu amb el mestre Gonçal Comellas. Ha estat membre de diverses orquestres com l'Oemuc i l'orquestra Diaula deBarcelona.