18 d’abr. 2008

Escalfant motors

A partir del 23 d'abril i fins el 14 de juny la Garriga es convertirà, novament i per quart any consecutiu, en un privilegiat focus d'atenció cultural per als amants de la literatura en general i de la poesia en particular. El Festival Primavera Poètica –coorganitzat per Òmnium Cultural, l'Ajuntament de la Garriga i la Institució de les Lletres Catalanes–, amb més de vint propostes repartides en vuit escenaris, ens torna a posar a l'abast la veu de poetes que vindran a oferir-nos un tast dels seus versos (Montserrat Abelló, Antoni Clapés, Feliu Formosa, Àlex Susanna, Jordi Llavina, Jaume Subirana, Josep Pedrals, Joan Vinuesa, Xavier d’Edimburg, Ivette Nadal, Francesc Garriga, Josep Francesc Delgado...), i d'altres propostes que a partir de diferents formats –lectures dramatitzades, concerts, performance o recitals– ens acostaran als universos de Montserrat Roig, Agustí Bartra, Pere Quart o Màrius Sampere.

Aquest any, però, volem destacar el fet que el Festival ha encarregat tres espectacles per a l'ocasió. El primer serà el concert del Cor Sarabanda, amb una original proposta coral que suposarà la rigorosa estrena de diferents poemes cantats (Abelló, Riba, Cassases, Marçal...) i musicats (la majoria per Mariona Castelar), amb la col·laboració especial de la poeta i rapsode Cinta Massip. En segon lloc, l'actriu Mariona Casanovas ens dramatitzarà uns fragments periodístics de l'escriptora Montserrat Roig, en un tast del que encara és un treball en curs. Finalment, tindrem ocasió d'endinsar-nos en la poesia llatina (Horaci, Ovidi, Catul...) de la mà i veu d'Albert Vilar i Txus Martínez a partir d'una selecció feta per la filòloga Núria Gómez Llauger. En l’endemig, podrem escoltar la poesia sensual de l'algerià Salem Zenia, poeta refugiat a Barcelona i acollit pel PEN Català, en una lectura bilingüe, amazic i català; recordarem, de nou, a Josep Palau i Fabre a partir de lectures personals, escollides i comentades per amics i autors que l’han tractat i estudiat, o descobrirem, durant la festa de cloenda, les gloses i els cants improvisats típics d’arreu de la geografia de parla catalana.

Altres actes, en fi, acabaran de completar un cartell que durant un mes i mig situarà la Garriga com a capital poètica catalana, amb l’objectiu darrer d’acostar i descobrir la poesia en distints formats i propostes, reivindicant, en definitiva, “contra la mediocritat i l’estultícia, l’excel·lència del so feta paraula.”