10 de maig 2010

Metrònom Ferrater

Metrònom Ferrater + JamGinPoet Ferrater
Divendres 7 de maig
Auditori Escola de Música, 22h


Dirigit per Enric Juste –és el seu primer documental– es proposa “mostrar una imatge completa i equànime del poeta, lingüista, traductor, crític d'art i literatura i professor universitari, Gabriel Ferrater. Atès l’interès indiscutible de la seva poesia i la relativa deformació amb què algunes anècdotes poden haver malmès la recepció de la seva tasca intel·lectual i artística, el documental consta d’una vintena d’entrevistes i inclou tant les persones més rellevants que el van conèixer com els principals estudiosos de la seva producció pluridisciplinar.”

I és ben bé així, perquè no només hi apareixen estudiosos –Vargas Llosa, Francisco Rico, Castellet, Molas...– sinó també, i sobretot, persones amb qui va tenir un tracte personal i proper, com la seva germana Amàlia o Jill Jarrell, amb qui es va casar. L’interès del documental rau potser més en aquest aspecte personal que no pas en l’acadèmic i que retrata a un Ferrater inquiet i generós. D’altra banda, són molt pocs els documents audiovisuals que es conserven del poeta i el documental té la virtut de reunir tant imatges familiars com la intervenció de Ferrater en el Price de 1970, enregistrat per Pere Portabella.
Una darrera consideració. El documental literari és un gènere poc fressat a les nostres latituds. Que gent que prové del món audiovisual, com és el cas de l’Enric Juste, canalitzin la seva inquietud creativa per plasmar i conservar la memòria d’un dels nostres clàssics, és molt bon senyal. D’altres n’hi hauria d’haver. I més antologies, i més reedicions dels nostres clàssics.
“Metrònom Ferrater” té un bloc, que recomanem visitar, i aviat se’n farà una segona edició amb material complementari. Una part d’aquest ja el vam poder veure en exclusiva a la Garriga: Lou Reed recitant Ferrater a Nova York. El documental, tot i haver-se passat recentment per TV3, no va tenir cap tipus d’ajut públic.