25 de maig 2010

Papers de Versàlia


Dissabte 22 de maig, 19,30h
Llibreria Àgora

Marcel Ayats, Josep Gerona, Esteban Martínez i Josep Maria Ripoll

El col·lectiu sabadallenc Papers de Versàlia va passar pel Festival per presentar la seva collita de llibres i plaquettes. En una tarda excessiva –també d’activitats arreu–, Marcel Ayats, Josep Gerona, Esteban Martínez i Josep Maria Ripoll ens van parlar de l’activitat de Versàlia. El grup va néixer a Sabadell a partir d’unes lectures poètiques que van propiciar l’encontre entre poetes. És a partir del 2004 que comencen a editar plaquettes amb temes monogràfics i emprant títols que són versos que els agraden. Les plaquettes –totes il·lustrades–, estan numerades amb lletres, i ben aviat editaran el “número” Z. Alhora, tenen la col·lecció Zona Blanca, amb deu títols editats fins al moment.
Si entreu al web www.papersdeversalia.com podreu veure’n els títols i l’activitat desplegada per aquest col·lectiu que ha fet del rigor i la pulcritud a l’hora d’editar la seva divisa. No en va van ser seleccionats a l’exposició que el FAD va dedicar a les petites editorials el desembre del 2009. Les plaquettes sovint es reparteixen (gratuïtament) en els actes on intervenen –sigui als cicle estable de l’Aliança Francesa de Sabadell o a la Garriga– en una mostra no només de divulgació de la feina ben feta sinó també de generositat desacostumada. A les plaquettes s’hi poden trobar autors consolidats i d’altres de novells.
Després de les presentacions, els quatre versàlics van entrar en matèria. Cadascú va llegir alguns poemes propis i va traçar una ràpida panoràmica de la seva trajectòria. Josep
Gerona –que també escriu en castellà– va llegir poemes dels llibres que té publicats des del 2001. Des de l’evocació de la infantesa fins a la sàtira, Gerona es va descobrir com un poeta de diferents registres, obert a l’experimentació textual. Més contingut, en canvi, i amb un to més reflexiu, Marcel Ayats va llegir uns pocs poemes en els quals la veu interior hi tenia un paper preponderant. Va prosseguir la lectura Esteban Martínez, de veu sòlida i discurs clar, el qual va llegir poemes dels seus dos darrers llibres, un dels quals –“Las luces nómadas”– centrat en la dolorosa pèrdua de la memòria que dóna identitat i en la pèrdua d’aquesta mateixa identitat. Va cloure l’acte la lectura Josep Maria Ripoll, el qual va llegir poemes dels reculls “Dels marges” i “Dir”.