28 de maig 2008

Pere Quart: Ja és hora que se sàpiga!

Dissabte passat, dia 24, a l'Auditori de l'Escola municipal de música, una trentena d'afortunats hem gaudit d'unes petites "vacances pagades", en clau poètica, amb l'espectacle de petit format "Ja és hora que se sàpiga", que el grup sanfeliuenc "Cos de Lletra" ens ha proposat, tot viatjant per l'obra poètica de Pere Quart. Les veus de Salva Artesero i Ruth Vilar, acompanyades pel violí de Jordi Roca, ens han ofert una versió ben expressiva d'un conjunt de textos que cobrien més de cinquanta anys de trajectòria literària d'una de les figures de referència de la poesia catalana del segle XX. Una tria que tenia com a fil conductor l'esperit irònic de l'autor sabadellenc, aquell humorisme juganer, però a voltes també àcid i punyent, que caracteritza els seus versos.



Amb el contrapunt musical de fragments de les sonates i partites per a violí sol de Bach, els dos lectors s'anaven endinsant amb progressió inexorable en el món personalíssim del poeta: des de les delicioses miniatures del Bestiari fins a les obres de l'últim període (Quatre mil mots, Poesia empírica...), passant per Terra de naufragis i Vacances pagades.
Actors, músic i públic han anat teixint una complicitat silenciosa i invisible al voltant de Pere Quart i de la seva poesia, durant una bona hora espurnejant de paraules, que posaven de manifest el mestratge lingüístic i l'esperit lúdic del poeta (com en la seva ja clàssica "Tirallonga de monosíl·labs", per citar un sol exemple). Una qualitat poètica que es tradueix, finalment, en la seva capacitat d'utilitzar un llenguatge entenedor per a qualsevol, sense per això renunciar a tractar la paraula i el vers amb un gran refinament i originalitat.


Tantes eren les ganes dels assistents de seguir-ne parlant, que l'acte s'ha allargat una estona en una conversa fora de programa amb els tres convidats.